NASA, Voyager 1 yıldızlararası uzay aracıyla iletişimi yeniden kurdu

Jandarma

New member
NASA ve Voyager 1, uzaydaki en uzak insan yapımı nesnenin yaklaşık beş ay önce uzay ajansına kullanılabilir veri göndermeyi durdurmasının ardından tekrar ileri geri iletişim kurmaya başladı.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı, Dünya'dan 15 milyar milden fazla uzakta bulunan Voyager 1'in 14 Kasım 2023'te bilim adamlarına okunabilir veriler göndermeyi bıraktığını, ancak görev kontrolörlerinin uzay aracının komutları aldığını ve amaçlandığı gibi çalıştığını hâlâ görebildiğini söyledi.

Voyager 1'den sorumlu Güney Kaliforniya merkezli mühendislik ekibi sorunu araştırdı ve sorunun uzay aracının Uçuş Veri Alt Sistemi (FDS) olarak adlandırılan üç yerleşik bilgisayardan birine bağlı olduğunu öğrendi.

FDS, uzay aracı tarafından toplanan verileri dünyaya geri göndermeden önce paketler.

NASA YETKİLİLERİ, NADİR YILDIZ PATLAMASININ 'HAYATTA BİR KEZ GÖRÜNTÜLEME FIRSATI' OLMASI BEKLENİYOR



Bu sanatçının 2012'de girdiği yıldızlararası uzayda veya yıldızlar arasındaki boşlukta seyahat etme konseptinde NASA'nın Voyager 1 uzay aracı tasvir ediliyor. (Kredi: NASA/JPL-Caltech)


Mühendisler, FDS belleğinin bir kısmını depolamaktan sorumlu çipin hatalı olduğunu ve kodun kullanılamaz hale geldiğini keşfetti.

Uzay aracı Dünya'da olsaydı, mühendisler çipi değiştirebileceklerdi, ancak yıldızlararası uzayda olduğu için mühendislerin, etkilenen kodu FDS belleğinde başka bir yere taşımanın bir yolunu bulması gerekiyordu.

Kod o kadar büyük ki, kodun tüm bölümünü saklayacak tek bir konum yok. Bu nedenle mühendisler, etkilenen kodu bölümlere ayırdı ve bunları FDS'deki çeşitli konumlara taşımayı planladı.

NASA, Satürn'ün Yörüngesinde Dönen 'RAVIOLI' AYININ DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI


NASA Voyager Ekibi


Voyager 1'in sağlığı ve durumu hakkında beş ay içinde ilk kez veri aldıktan sonra Voyager uçuş ekibi üyeleri, 20 Nisan'da NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki bir konferans odasında kutlama yaptı. (Kredi: NASA/JPL-Caltech)


Mühendislerin ayrıca kodun taşındıktan sonra bir bütün olarak birlikte çalıştığından emin olmaları gerekiyordu.

Kod yeniden yapılandırıldıktan sonra mühendisler değişiklikleri 18 Nisan'da FDS belleğine aktardılar.

Sinyalin Voyager 1'e ulaşana kadar uzayda yolculuğu yaklaşık 22,5 saat sürüyor ve ardından sinyalin dünyaya geri dönmesi 22,5 saat daha sürüyor.

VOYAGER 1 YILDIZLARARASI UZAYDA 'HUM'U TESPİT EDİYOR: RAPOR


Güneş sistemimizi keşfeden NASA'nın Voyager 1 uzay aracının bir çizimi


Bu çizimde gösterilen NASA'nın Voyager 1 uzay aracı, ikizi Voyager 2 ile birlikte 1977'den beri güneş sistemimizi araştırıyor. (Kredi: NASA/JPL-Caltech)


20 Nisan'da görev ekibi Voyager 1'den bir yanıt aldı ve değişikliğin işe yaradığını doğruladı. Sonuç olarak mühendisler artık uzay aracının sağlığını ve durumunu kontrol etme olanağına sahip.

Önümüzdeki aylarda ekip, bilimsel verileri görev kontrolüne geri gönderen kısımlar da dahil olmak üzere FDS yazılımının etkilenen ek kısımlarını taşımayı ve ayarlamayı planlıyor.

Voyager 1'in yolculuğu, 1977'de uzay aracı ve onun ikizi Voyager 2'nin güneş sistemindeki gaz devi gezegenleri gezmek üzere fırlatılmasıyla başladı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Voyager 2, Jüpiter'in dev kırmızı noktasının ve Satürn'ün parıldayan halkalarının göz kamaştırıcı kartpostal görüntülerini ışınladıktan sonra Uranüs ve Neptün'e seksek attı. Bu arada Voyager 1, Plüton'u geçmek için Satürn'ü yerçekimsel bir sapan olarak kullandı.



Greg Wehner, Haberler Digital'in son dakika haber muhabiridir.

Hikaye ipuçları ve [email protected] adresine ve Twitter'da @GregWehner'a gönderilebilir.